Kennel Hakushu lager historie!


Skrevet av: | 01, Oct, 2014 | Kategori: Bilder, Blogg, Featured, Helse, MH
Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

F.v: Koyo, Kiyomi, Yari, Zoko, Kaizer og Raiden

 

Dette er første gang i historien at et helt shibakull mentalbeskrives og også første gangen det er så mange som seks shibaer på en og samme MH. Grytidlig Søndag 28.09 var vi en gjeng relativt ivrige shibaentusiaster som satte oss i bilen og kjørte mot Säffle i Sverige. En bil fra Göteborg og en fra Oslo. Totalt seks mennesker og seks hunder. Vi hadde oppmøte 7.45 og med noen timer kjøring måtte vi reise tilsvarende tidlig, noen rakk ikke engang å sove før avreise, men stemingen i bilen var god.

1. Kontakt – Zoko

 

Da vi begynte å nærme oss nevnte Lise Mette at magefølelse sa at tenåringshannen hennes kanskje kunne finne på å stikke avgårde på vift og at de ikke ville komme gjennom banen. Bare noen hundre meter senere passerte vi en ung elgokse i skogkanten. Bare et steinkast videre passerte vi et par rådyr ute på et jorde ganske nært banen. Brått hadde vi alle følelsen av at vi kunne komme hjem uten gjennomført MH om hundene skulle finne på å forsvinne på ordentlig jakt.

2. Lek – Raiden

2. Lek – Zoko

Vi fikk både noen positive og negative overraskelser i løpet av dagen, men jeg syns gjennomsnittet på gjengen som ble beskrevet var godt. En MH (Mentalbeskrivelse) er en beskrivelse av hundens reaksjoner når den utsettes for forskjellige momenter. Det er ingen reaksjoner som er mer “feil” eller “riktig” og en reiser selvfølgelig hjem med den samme hunden som man kom med uansett hva beskrivelsen sier. Det er kun en beskrivelsen av hvordan hunden var nettopp denne dagen i perioden den var på banen.

3. Jakt – Raiden

Mentalbeskrivelse Hund er i mange raser et meget viktig avlsverktøy og det er en av verdens mest brukte tester. En MH består av ti standariserte momenter og er ment å beskrive hvor sosiale hundene er, redsler, agressivitet, lekelyst etc. Den viser hvordan den enkelte hund eller rasen som helhet håndterer feks overraskende lyder. Med disse seks beskrevne shibaene tror og håper jeg at det nå blir laget et rasegjennomsnitt og det vil dermed bli enda mer interessant å få shibaen sin beskrevet.

Jeg har hørt folk innen flere raser være veldig negative til bruk av MH og noen mener at det i verste fall kan “ødelegge” en hund. I mine øyne står det relativt dårlig til mentalt hos en hund som ikke tåler å gjennomføre en MH og en slik hund bør i alle fall på ingen måte gå i avl.

Avstandslek – Raiden

 

 

Her finnes protokollene for hele gjengen, for spesielt interesserte:

Kiyomi – Honto-no Kiyomi

Yari – Hakushu Ki Yari

Koyo – Hakushu Shitenno Komokuten

Zoko – Hakushu Shitenno Zochoten

Raiden – Hakushu Shitenno Tamonten

Kaizer – Hakushu Shitenno Jikokuten

6. Overraskelse – Koyo

 

Etter å ha fulgt med syv hunder rundt banen, to som fører og fem som publikum var det herlig å la hundene leke litt, senke skuldrene og ta enda litt mer bilder. Som oppdretter var jeg tross alt like spent før hver eneste runde.

Da vi endelig hadde fått sagt “hej då” til Emma, Carl og Koyo innså vi at batteriet var flatt og bilen ville ikke starte. Vi satt strandet på en parkeringsplass på landet i Sverige med en haug telefoner som begynte å bli strømtomme etter all filmingen. Vinduene var åpne og vi var slitne og kalde. Fantastiske Emma og Carl endte med å kjøre rundt på leting etter noen som kunne hjelpe oss og etter litt om og men ble dagen reddet av noen fantastiske menn som kom kjørende fra en gård i nærheten og hjalp oss.

7. Lydfølsomhet – Kiyomi

8. Spøkelser – Zoko

8. Spøkelser – Raiden

 

Mens hundene ventet i bilen hadde Yari vist frem sine kunster i å finne mat og hadde pakket ut og spist FEM (!) knekkebrød med pålegg som lå individuelt pakket. Magen hennes så ut som en ballong og jeg var relativt bekymret hele veien hjem, heldigvis gikk det seg til i løpet av dagen etter.

9. Lekelyst – Raiden

Etter nesten et døgn hjemmefra, altfor mange timer våkne, mye latter, mange timer og kilometer i skogen var det godt å komme seg hjem. Dette er foreløpig årets hundehappening for meg! For en fantastisk gjeng med valpekjøpere jeg har, takk for at dere vil være med meg på sånne ting som dette! Det å gjennomføre MH vil jeg definitivt forsøke å gjøre med alle senere kull!

Shitenno-kullet: F.v: Koyo (med Emma og Carl), Kaizer (med Frida), Zoko (med Mina) og Raiden (med Lise Mette).

 

Noen flere bilder finnes i dette albumetHakushu sin facebookside.


Om:
Shiba i mitt hjerte siden 2010.
 

Søk