Kjære alle potensielle valpekjøpere…


Skrevet av: | 04, Mar, 2017 | Kategori: Blogg, Featured, Valper

 

Å bevege seg inn i jungelen av alle raser, oppdrettere og til slutt potensielle kull er et stort prosjekt som en ikke skal ta lett på. Hva er du ute etter i en hund? Skal det være en turkompis, treningskompis, jakthund, eller skal dere drive med hundesport sammen? Hvilken størrelse er ideell? Hvor mye pelsstell kan du håndtere?

 

Hvordan navigere..?

Du leser sannsynligvis dette fordi du har bestemt deg for at du vil ha shiba. Raseklubbens hjemmeside har en god oversikt over oppdretterne i landet. I tillegg har raseklubbene i nabolandene oversikt over sine oppdrettere. Vi behøver ikke annonsere på finn.no, for valpene er som regel solgt lenge før de er født.

Shibaklubben har en valpeformidler og også distriktskontakter som alle er over gjennomsnittet interessert i rasen. I tillegg finnes lokale grupper på facebook og en hel del andre ildsjeler rundtomkring. Flere steder i landet arrangeres det jevnlig treff og turer, potensialet for å møte en shiba eller fem er stort.

Og det er min første og største anbefaling; møt så mange shibaer som mulig, få et bredt inntrykk av de store individuelle forskjellene i rasen. Finn ut hvilke trekk du kan leve med, og hva du ikke kan leve med. Finn ut hvor de kommer fra, både de hundene du liker godt og de du ikke liker, så vet du i hvilken retning du skal lete. Still kritiske spørsmål. Les mye på egenhånd, men også lytt til erfarne shibafolk. Det er ikke alt du kan lese deg til, en del av det må oppleves.

 

 

Hvordan ta kontakt?

Pågangen av valpekjøpere er enorm for tiden. Det virker som om “alle” vil ha shiba. Shibaen er definitivt ikke en hund for hvem som helst. Jeg er oppdretter, men livet mitt består av vanvittig mye mer enn å være oppdretter – det gjelder for de fleste. Når det “renner inn” til tider et par mail om dagen, bør du få med i mailen hvorfor du vil ha valp fra meg. Hva er det som gjør deg/dere spesielle? Hvilke planer har dere med hunden? Hvordan kommer hverdagen til å se ut? Hvorfor er dere det ideelle hjemmet for en liten knøtt fra meg?

Vi sitter ikke og håper på å få solgt alle valpene, vi sitter og plukker valpekjøpere på øverste hylle.

 

Helse og “hele pakka”

Etter å ha fått en idè om hvem som er oppdretter av og har hunder du liker, så ta kontakt. Få et inntrykk av hvordan de lever med hundene, behandler dem, hvilke grunnleggende tanker de har om avl – hva er viktig? Hva står i fokus? De aller fleste ønsker jo “hele pakka” – en vakker shiba, med godt gemytt og god helse.

Ingen hund er perfekt, om noen forteller deg at det ikke er noe negativt med hundene de har, så lyver de. Hundene har alle positive og negative sider og som oppdrettere vurderer vi hele tiden hva som er “godt nok” til å avles på og velger partner for å veie opp for mest mulig av feilene. I tillegg er det jo slik at det som finnes “på papiret” på ingen måte forteller hele historien om en hund.

Det er vanskelig å få oversikt og det er spesielt vanskelig som ny i miljøet. Bruk sider som shibainfo.com, http://shibaliv.com/Shibaregister/index.htm og NKK’s DogWeb for å surfe rundt i stamtavler og se hva som finnes av helse på papiret.

 

 

Magefølelse

Jeg velger i stor grad mine valpekjøpere på magefølelse. Har vi grunnleggende like tanker om hvordan man behandler en hund? Hva slags liv forespeiles for valpene mine? Er de forberedt på at en shiba kommer i mange formater, og kan de håndtere selv “worst case scenario”?

Nå har jeg skrevet en del om hva jeg som oppdretter ønsker og forventer av deg som valpekjøper. I tillegg ønsker jeg at mine valpekjøpere kjøper valp hos meg nettopp fordi de elsker hundene mine, liker tankene jeg har om avl og oppdrett og at det “kjennes riktig”.

Det er du som er på valpejakt, det er du som vet hva du vil ha. Du har alle muligheter til å stille spørsmål, du har alle muligheter til å velge hvilke oppdrettere du oppsøker. Du skal ikke bare ha en valp, du leter etter et individ som skal være en del av familien i mange år fremover. Vær forberedt på at det kan være lange ventelister ettersom pågangen er enorm, det er verdt å vente på rett valp.

 

Min prosess

Jeg lever ikke akkurat et A4 liv, jeg er selvstendig næringsdrivende, jobber mye kveld de ukene guttungen ikke er hjemme, klatrer så mye jeg kan når jeg kan og det å svare på valpehenvendelser kommer helt ærlig ganske langt ned på prioriteringslisten.

Iblant kommer det oppmot et par mail om dagen og interessen for shibavalper er enorm. Det er ikke mitt ansvar å finne ut om det kan være interessant å selge valp til deg, det er ditt ansvar å vise meg hvorfor nettopp du burde få muligheten til å kjøpe valp. Dessverre har jeg ikke kapasitet til å ta imot alle som er interessert i rasen på besøk, så oppsøk gjerne også andre kanaler for å finne ut om dette er rasen for deg. Jeg har relativt få valper i løpet av et år, av de som tar kontakt er det kun en liten brøkdel som til slutt ender med valp herfra.


Om:
Shiba i mitt hjerte siden 2010.
 

Søk